BOG BOSNA I BOSNJASTVO - Bosnian history info

Bosna forum historija Bosnjaka Bosanskih Srba Hrvata kultura pdf ebook knjige istorijski linkovi tekstovi srednji vijek osmanlijsko doba sredjovjekovna bosna tekstovi drugi svijetski rat cetnici ustase bosnian history culture church language information

Muslimani u drugom svjetskom ratu(skenirano iz knjige "Prokletstvo Muslimana" od Nijaza Durakovica)

 

 

Neki skenovi iz knjige Istorija Jugoslavije 1918-1978 od Branka Petranovica


Drazine famozne instrukcije(vidite kome djele penzije u Srbiji)

Drazine famozne instrukcije
INSTRUKCIJA DRAZE MIHAILOVICA MAJORU BORDU
LASICU I KAPETANU PAVLU DJURISICU


20. decembra 1941

Ciljevi nasih odreda jesu:

1.) Borba za slobodu celokupnog naseg naroda pod skiptrom Njegovog Velicanstva Kralja Petra II.
2.) Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnicki cistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Backe.
3.) Borba za ukljucenje u nas drzavni zivot i svih jos neoslobodjenih, slovenackih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst — Gorica — Istra i Koruska) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
4.) Ciscenje drzavne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata.
5.) Stvoriti neposredne zajednicke granice izmedu Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenije ciscenjem Sandzaka od Muslimanskog zivlja i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog zivlja.
6.) Kazniti sve Hrvate i Muslimane koji su u tragicnim danima nemilorsdno unistavali nas narod.
7.) U krajevima ociscenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata izvrsiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromasne nacionalno ispravne i postene porodice) ... Sa Komunistima — partizanima ne moze biti nikakove saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije.
Postupak: sa Arnautima, Muslimanima i Ustasama prema njihovim zaslugama za njihova gnusna nedela prema nasem zivlju tj. iste treba prepustiti »Narodnom sudu« — prema Hrvatima koji su pod okupacijom Italijana postupiti prema njihovom drzanju u danom trenutku.

IZVESTAJ DJURISICA DRAZI MIHAJLOVICU - str. pov. 13. februara 1943. godine ;
Polozaj - NACELNIKU STABA VRHOVNE KOMANDE.
Opis: akcije u Pljevaljskom, Cajnickom i Focanskom srezu protiv muslimana.

,,Operacije su izvrsene tacno po naredjenju i izdatoj zapovesti. Napad je poceo u odredjeno vreme. Svi komandanti jedinica izvrsili su svoje dobivene zadatke na opste zadovoljstvo. Otpor neprijatelja bio je slab od pocetka do kraja. Jedini veci otpor bio je na Trebiskom brdu. Nasi odredi 7. ovog meseca vec su izbili na r. Drinu, te su borbe zakljucno sa tim danom bile uglavnom zavrsene, a zatim je nastalo ciscenje oslobodjene teritorije. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena, tako da nijedan njihov dom nije ostao citav. Sva imovina je unistena osim stoke, zita i sena. Naredjeno je i predvidjeno prikupljanje ljudske i stocne hrane u odredjenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica, koje su ostale na terenu zbog ciscenja i pretresanja terena...Za vreme operacije se pristupilo potpunom unistenju muslimanskog zivlja bez obzira na pol i godine starosti."

ZRTVE: Nase ukupne zrtve su bile 22 mrtva, od kojih dva nesretnim slucajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih zrtava i to zene, dece i staraca..."

Izvor: Dokument broj 37, Zbornik XIV, str. 184-185 iz knjige Branka Latasa 'Saradnja cetnika Draze Mihajlovica sa okupatorima i ustasama 1941. - 1945. godine'.


Istoričari Drugog svetskog rata protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Istoričari Drugog svetskog rata protiv rehabilitacije Draže Mihailovića
Obnova procesa bila bi presedan u svetu

Mi, istoričari II svetskog rata na tlu Srbije, smatramo da se pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića u ovom vremenu ne može postaviti iz suštinskih i formalnih razloga.
Ravnogorski pokret je samonikao, nastao od grupe nepredatih vojnika u Aprilskom ratu koje je pukovnik Dragoljub Mihailović odveo na Ravnu goru aprila 1941. Pokret je oformljen do septembra aktivnošću Draže koji je slao brojne poruke bivšim oficirima i uticajnim ličnostima, kao i kvislinškim liderima otvorenim kolaboracionistima. Draža je tajno, što mu je bio metod, pregovarao sa Titom, ali nije prihvatio kurs oružane borbe; pregovarao je i sa Nemcima i to uspešno. Sa iskustvom predratnog obaveštajca obmanjivao je saveznike da će napasti okupatora i zato je stalno tražio pomoć u oružju, opremi i novcu. Obmanjivao je sopstveni narod patriotskim parolama, te je uspeo da privuče deo javnosti.
U stvarnosti uloga Draže je bila krajnje retrogradna. Formirao je “crne trojke” koje su činile zločine nad civilima. Patentirao je slovo “Z” objavljivano preko Radio Londona, a četnička kama klala je Srbe. Žrtve ravnogoraca u Srbiji brojnije su nego žrtve svih ostalih kvislinga zajedno. Pored toga, u Sandžaku je ubijeno 30-35.000 muslimana, mirnih stanovnika. Akciju je vodio komandant crnogorskih četnika Pavle Đurišić, koji potom dobija gvozdeni krst od Hitlera.
Politički ciljevi Ravne gore izraženi su kroz mnoštvo dokumenata. Koncept “Homogena Srbija” nastao je juna 1941, u njemu se zagovara “Velika Jugoslavija” i u njoj “Velika Srbija” do linije Karlobag-Virovitica. Ta država bi kontrolisala sve oblasti javnog života. Bitan činilac je srpski narod koji se “nesme deliti po klasama”. Predviđa se jedna država, monarhistička i centralistička, jedno društvo bez političkog pluralizma pod jednim vođom “Čičom”, sve u “Novoj Evropi”. Draža je u naredbama zastupao iste stavove: “Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata”. Draža je inicirao konferenciju četničke omladine Crne Gore i Sandžaka krajem 1942, na kojoj je zaključeno da će uvećana Jugoslavija biti centralizovana kraljevina. Hrvati i Slovenci će u njoj imati svoje oblasti, a “nacionalnih manjina neće biti”. “Neko vreme” (?) će jedini nosilac vlasti biti četnička organizacija. Svi državni činovnici i sudije biće iz četničkih redova. Vojska i žandarmerija pod direktnom kontrolom četničke organizacije…
Izveštaji britanskih vojnih misija jednodušno su ukazivali da se Draža ne bori protiv okupatora. Zapadni saveznici 1943. prestali su da pružaju pomoć četnicima, a na skupu velike trojice u Teheranu zaključeno je da treba pomoći samo Titovoj armiji. U leto 1944. Draža je raščinjen, a kralj Petar poziva sve četnike da pristupe Narodnooslobodilačkoj vojsci pod komandom Tita, kako bi izbegli “sramni žig izdaje”.
Sva dokumentacija u zemlji i svetu svedoči o četničkoj saradnji sa okupatorom. Suđenje Draži Mihailoviću 1946. u prisustvu stranih predstavnika i novinara bilo je javno i legalno. Kao i Nirnberški proces, suđenja po nacionalnim tribunalima za ratne zločine su važeća i nigde u svetu se nije postavilo pitanje njihovog prekvalifikovanja.
Formalno-pravno, za dokazivanje da je Draža bespravno i nepravedno osuđen neophodan je odgovarajući postupak, što bi bio presedan u svetu. Postavljanje pitanja rehabilitacije četnika u ovom vremenu izazvalo bi veliko uznemirenje domaće i strane javnosti. U krajnjem efektu to bi bilo kompromitovanje Srbije. Potezanje ovog pitanja, pored toliko drugih od vitalnog značaja za opstanak i razvoj naše Srbije, izazvalo bi nove teškoće, trvenja i podele.
Dr Dragoljub Petrović, dr Miroljub Vasić, dr Momčilo Isić,
dr Radoje Pajović, dr Milovan Bosić, dr Ranko Končar,
dr Pero Damjanović, dr Dušan Živković, dr Milan Borković,
dr Olivera Milosavljević, dr Branko Latas, dr Branko Pavićević,
dr Mladenko Colić, dr Nenad Petrović, dr Gojko Jakovčev,
dr Nikola Živković, dr Miodrag Zečević,
dr Milutin Folić, dr Mladen Stefanović, dr Gojko Miljanić

http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg33243.html

Klopke za neprijatelja

Klopke za neprijatelja

U poverljivom izvestaju Vrhovnoj komandi Vermahta 20. juna 1943. general-lajtnant Liters, opisujuci operaciju “Svarc” od 15. maja do 16. juna 1943, dalje istice:
Naoruzanje komunista je bilo dobro. Raspolazu zacudjujuce velikim brojem automatskog oruzja (lakim mitraljezima, teskim mitraljezima, minobacacima itd.) i uz to obiljem municije. Svi se izvjestaji slazu, a i nasi gubici to dokazuju, da ovim oruzjem umeju da rukuju. Odlicnom obavjestajnom sluzbom (pomocu stanovnistva itd.) vestim koriscenjem zemljista i kamuflazom (takodje i uniformama svih vrsta), uvijek su uspijevali da nasim trupama postave klopke.
Nesumnjivo je da su komunisti protivnik s kojim se mora ozbiljno racunati, kome je dorasla samo jedinica koja je opremljena i naoruzana svim potrebama za vodjenje borbe u planinama, koja je dobro uvjezbana i naviknuta na najveca tjelesna naprezanja.”
Dakle, u svijetlu podataka koje nam je pruzila autenticna istorijska gradja jasno je kao dan da je u Drugom svjetskom ratu Vrhovna komanda Vermahta dovodila svoje divizije sa Istocnog fronta u Jugoslaviju (”sedam ofanziva”) da operisu, a ne da se odmaraju, kako nas M. Mihailov - zastitnik od partizanskih mitova, obavijesti u Danasu - zakljucuje svoj odgovor Radomir Vujosevic.
Mihaila Ivezica iz Beograda na reakciju su naterali novi udzbenici istorije za osnovne i srednje skole, u kojima se dokazuje da su u Jugoslaviji bila dva antifasisticka pokreta. To, po njemu, nije tacno, i ovim redovima dokazuje svoj stav:
Kome je stalo do istine nije tesko utvrditi da se Draza Mihailovic, sa manjom grupom oficira i podoficira bivse jugoslovenske vojske, nakon kapitulacije 1941. sklonio na Ravnu goru i time izbegao zarobljenistvo. Vec u junu mesecu Draza je preko svojih oficira puk. Pantica i kapetana Mitrovica uspostavio vezu sa Nedicem i Acimovicem, a preko njih i sa Nemcima. Navedeni oficiri organizovali su i sastanak Drazi sa Nemcima u Divcima 11. novembra 1941. na kome je dogovorena saradnja cetnika i Nemaca o zajednickoj borbi protivu komunista (partizana), koja je trajala sve do kraja rata 1945. Pored navedenog sporazuma, cetnici su sa Nemcima sklopili jos 19 sporazuma i vodili 128 “zdruzenih operacija” protivu jedinica Narodnooslobodilacke vojske.
U septembru i oktobru 1941. Tito je sa svojim najblizim saradnicima dva puta isao na razgovore sa Drazom i to u Struganiku 19.09. i u Brajicima 26. i 27.10. da moli Drazu da zajednicki vode borbu protiv okupatora. Sklopljeni su i neki sporazumi, ali od svega toga nije bilo nista, jer je Draza u to vreme vec kontaktirao sa Nemcima. Tako je 1. novembra, tri dana posle razgovora sa Titom u Brajicima, uputio pismo Stabu 342. nemacke divizije u Valjevu, sa molbom da mu se isporuci oruzje i municija i da ce on sa svojim cetnicima ocistiti od komunista (partizana) celu zapadnu Srbiju. Tog istog dana 1. novembra Draza je sa svojim cetnicima frontalno napao partizanske odrede u zapadnoj Srbiji i time prekrsio sporazum sa Titom. Od tada pa sve do kraja rata Draza nije prestao da se zajedno sa okupatorom bori protiv NOV.

www.danas.co.yu/20021104/feljton.htm